Societatea pe acţiuni «FRANZELUTA» Imprimare
Marţi, 01 Mai 2012 16:05

Sef

Societatea pe acţiuni «FRANZELUTA» Adresa: str. Sarmizegetusa, 30, mun. Chişinău, Republica Moldova, MD-2032 tel.: (+373 22) 55-14-45 fax: (+373 22) 52-81-65 Eugen Baleca Născut la 20 octombrie 1965, în oraşul Chişinău Inginer-mecanic, absolvent al Institutului Politehnic din Chişinău (1989). Din 2004, director general al întreprinderii «Franzeluta» SA. Se spune că încă vechii daci au instituit pe aceste locuri un fel de cult al pâinii, care, ulterior, s-a transmis din generaţie în generaţie.

Strămoşii noştri, prin preceptul «Pâinea noastră cea de toate zilele...» au transformat pâinea într-un simbol al existenţei, în element fundamental al tradiţiilor şi ritualurilor populare. Multe generaţii au păstrat cu sfinţenie această atitudine faţă de pâine. Ele au conştientizat că, oriunde ar fi pregătită, pâinea rămâne un aliment care nu poate fi înlocuit cu vreun alt produs alimentar, că ea îşi păstrează mereu inconfundabilă esenţa, menirea, gustul şi aroma. Structurile economice contemporane au şi ele, în acest sens, posibilitatea de a promova cultul pâinii, oferind zilnic beneficiarilor pâine proaspătă de bună calitate. «Franzelu- ţa» este una dintre ele. Ea oferă locuitorilor capitalei şi celor din suburbiile Chişinăului o imensă varietate de produse de panificaţie: pâine de grâu şi secară, franzele, cozonaci, pâine dietetică, chifle, colaci, covrigi şi nenumărate feluri de produse de cofetărie (circa 700 varietăţi). în anul 1995 «Franzeluţa» a fost reconstituită în societate pe acţiuni cu proprietate mixtă (52% din capitalul statutar revenind statului).întreprinderea întruneşte patru fabrici moderne de pâine, o fabrică de paste făinoase înzestrată cu echipament modern, un complex energetic cu o linie de producere a bioxidului de carbon, ateliere mecanice experimentale, o reţea de magazine de firmă. «Franzeluţa» produce şi comercializează en gros şi en detail, în serie şi la comandă, o gamă largă de produse de panificaţie, patiserie, cofetărie, paste făinoase, bioxid de carbon etc. Capacitatea întreprinderii este de aproape 200 tone de pâine pe zi (inclusiv pâinea de elită «Minunată», «Belşug», «Vă- lurel»), precum şi 25 varietăţi de produse dimensiuni mici: cornişoare, chifle, pâinişoare dietetice şi diabetice; produse de cofetărie: torturi, rulade, prăjituri, biscuiţi; 40 varietăţi de torturi din gofre, covrigi, gogoşi etc. Făina de calitate superioară, combinată cu diverse adausuri, conferă produselor gust şi arome specifice. Producţia «Franzeluţa» SA se comercializează în ambalaje speciale, care păstrează produsele proaspete şi curate. O bună parte din producţie este expediată peste hotarele republicii: în Ucraina, Rusia, Germania, Grecia, Canada, SUA. întreprinderea este dotată cu utilaj modern, aproximativ 20 linii mecanizate lucrează în baza celor mai avansate tehnologii din domeniu. Producţia întreprinderii a fost omologată cu certificatul ISO 9001:2000, «Franzeluţa» mai activând şi în baza sistemelor de certificare «HACCP» şi «20 Keys». întreprinderea foloseşte materie primă procurată de la producători autohtoni şi străini. «Franzeluţa» a participat la cele mai prestigioase expoziţii, târguri, festivaluri; este deţinătoarea multor distincţii: «Steaua de aur» (Geneva, 1999), «Distincţia mondială» (Madrid, 2000), «Arca Europei» (Frankfurt, 2001) şi învingătoarea concursului «Marca comercială a anului» (2003).